субота, 16. мај 2015.

Sarajevo



Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine, grad koji je bogat istorijom i dobrom hranom.
Ukoliko ste nekad bili u Sarajevu a niste probali čuvene ćevape kod „Želje“ to je kao da niste ni bili u Sarajevu.
Prva asocijacija na Sarajevo su uglavnom ćevapi pa tek onda Baščaršija, tako da bi se moglo reći da je Sarajevo najpoznatije po svojim ćevapima pa tek onda po istorijskim i kulturnim znamenitostima.
Sarajevo, iako je dosta manji grad po površini od ostalih metropola ipak ima dosta za ponuditi, izdvojiću samo nekoliko stvari koje su meni najzanimljivije.


Baščaršija
Baščaršija je najstariji deo grada koji je izgrađen još za vreme Osmanlijskog carstva. Sama po sebi Baščaršija je veoma privlačna i zanimljiva jer dok šetate njom imate osećaj kao da ste se vratili u 15. vek .
Na samom početku Baščaršije nalazi se sebilj tj. česma posebnog oblika na kojoj je nekada davno sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajo žedne a danas uglavnom služi da se nakon duge šetnje napijete vode, odmorite i slikate pored iste.
Na čaršiji se još nalazi i čuveni Bezistan koji mnogo podseća na Kapali čaršiju u Istambulu. Kada uđete unutra, zbog svoje specifične gradnje, hladnije je za nekoliko stepeni pa je šetnja i kupovina samim tim mnogo ugodnija. Već na prvom koraku prepoznaćete ono što zapravo krasi Sarajlije – ljubaznost, predusretiljivost i gostoljubivost, rado će Vas ponuditi kafom i rahat lokumom ali će se isto tako trgovci uvrediti ukoliko odbijete da se cenkate sa njima oko cene. A ako se upustite u neku dublju konverzaciju sa nekim Sarajlijom, vrlo verovatno da će vas pozvati i na neki porodični ručak.

Gradska većnica

Gradska većnica se nalazi nedaleko od Baščaršije i predstavlja najlepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda. U ovom stilu je građena većina objekata što ih je u Sarajevu, a i u celoj Bosni, ostavila austrougarska vlast.
Na mestu gde je sada Gradska većnića nekada se nalazila „Inat kuća“ ,tada samo obična kuća.
Inat kuća je danas na drugoj strani reke Miljacke nego što je to prvobitno bila. U cilju izgradnje Gradske većnice trebalo je srušiti nekoliko objekata uključujući i današnju „Inat kuću“, ali vlasnik, Sarajlija k'o Sarajlija, je zahtevao da mu se isplati naknada u dukatima i da mu se kuća prebaci na drugu stranu reke -cigla po cigla! Zbog njegovog inata kuća je tako i prozvana. Danas se Inat kuća koristi kao restoran sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom.



Vrelo Bosne
Kao što sam naziv kaže, to je mesto gde izvire reka Bosna i jedan je od najznačajnijih obeležja Bosne i Hercegovine. Prisustvo vode, bujne vegetacije i svežeg povetarca sa Igmana je neverovatno iskustvo za svakog posetioca. Drveni mostovi koji povezuju mala ostrvca između kojih teku mnogobrojni potočići su samo dodatni plus celom parku.
Vrelo Bosne je pravo mesto za one posetioce koji žele da uživaju u prirodi,u izletu ili jednostavno u vožnji fijakerom.
Možda je ovo i najlepši deo Sarajeva, jer taj osećaj netaknute prirode i mir nećete naći ni u jednom drugom delu grada (a možda ni šire).

Ski centri
Sarajevo je bio domaćin Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine Olimpijske planine Jahorina, Bjelašnica, Vlašić i Igman su adaptirane i opremljene za vrhunske zimske sportove. Uređene staze, moderne žičare, raznovrsne ponude smeštaja su samo od nekih razloga za dobar odmor na planinama Bosne i Hercegovine.

Jahorina
Jahorina nije kao ostale planine, boravak na Jahorini zanimljiv je u bilo koje doba godine. Bilo leti ili zimi. Ljubiteljima zimskih sportova ova planina je pružila poseban užitak sa svojim stazama na kojima se redovno održavaju i medjunarodna takmičenja u zimskim sportovima.
A za one malo manje vešte na skijama, tu su mnogobrojni kafići pored staza gde možete da uživate u Suncu, toplom domaćem čaju, kuvanom vinu ili pak u nekoj domaćoj hrani.
Leti, užitak na Jahorini nije ništa manji nego zimi. Svojom gustom šumom i vegetacijom pruža beg i utočište od gradske buke. Domaćini na Jahorini će se potruditi da Vam boravak učine što ugodnijim i zanimljivijim pa ćete tako naići na razne sadržaje u kojima možete uživati – muzika uživo, noćno skijanje, takmičenja u snowboardu, noćno sankanje i dr.

Sarajevo je na malom prostoru našlo mesta za četiri velike svetske religije, kulture i civilizacije. U krugu samog centra naići ćete na džamiju, pravoslavnu crkvu, katoličku crkvu i sinagogu.
Begova džamija je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika islamske arhitekture na Balkanu. Izgrađena je u 15. veku i zadužbina je Gazi-Husrev-bega. To je prva džamija u svetu koja je dobila električno osvetljenje 1898. godine.
Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Izgrađena je 1874. i nalazi se u samom centru grada.
Aškenaška sinagoga je sinagoga u Sarajevu i treca je u Evropi po svojoj veličini. Izgrađena je 1902. godine i nalazi se na levoj obali Miljacke.
Katedrala Srca Isusova jer rimokatolička katedrala sagrađena 1889. godine. Kombinacija elemenata romantike i gotike je ono što ovu crkvu izdvaja od ostalih iste vrste. Katedrala je sagrađena na mestu nekadašnjeg janjičarskog logora.
Zanimljivo je da na grbu kantona Sarajevo se nalaze motivi sa rozete koja se nalazi iznad glavnog ulaza katedrale kombinovan sa alkom sa vrata Svrzine kuće.

Sarajevo nije samo ovo što ste do sada pročitali, ima ono još mnogo toga za ponuditi ali o tome drugi put.. možda na nekoj kafi na Baščaršiji, ko zna.


U Sarajevo se ne ide samo jedanput. Odlazi se i dolazi. A ustisci su različiti kao i uglovi gledanja. Ipak, pre svega, Sarajevo je grad koji neprestano očarava. Ako je tako, a jeste, onda ga stvarno treba videti i doživeti.


Do sledećeg čitanja... 

                                                                          

Нема коментара:

Постави коментар