недеља, 17. мај 2015.

Grad Zagreb

Sasvim neplanirano jednog majskog jutra krenula sam put Zagreba. Posle nekih šest sati vožnje, stigla sam na konačno odredište. Bila sam iznenađena sličnošću sa Beogradom.




Pogotovo delom kod parka Maksimir, koji je jako sličan Novom Beogradu.

 Posle kraćeg odmora krenula sam zajedno sa grupom i svojim prijateljima u obilazak grada. 


Grad je podeljen na dva dela: Gornji i Donji grad.

 Gornji grad čine: Trg Bana Jelačića, Kaptol, Dolac, Tkalčićrva ulica,Krvavi most,Radićeva ulica, Kamenita vrata, Opatička ulica, Markov trg, Katarinin trg, Strossmayerovo šetalište. 

Donji grad čine: Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg kralja Tomislava, Marulićev trg, Trg Maršala Tita, Masarikova ulica, Trg Petra Preradovića, Iilica, Jurišićeva ulica.

 Sam grad je po mom mišljenju mešavina Beograda i Novog Sada.

 Trg Bana Jelačića 

Sam centar grada Zagreba čini trg Bana Jelačića. Trg je nastao u podnožju dva naselja Kaptola i Gradeca, uz izvor Manduševaca. Gradske vlasti su 1641. godine odredile da će se tu održavati sajmovi. Današnje zgrade su nastale u 19. veku. Na njihovim fasadama su vidljivi različiti stilovi, od neostilova,bidermajera i secesije do moderne i postmoderne. Na samom trgu nalazi se i spomenik Banu Josipu Jelačiću koji je u početku bio okrenut prema severu tj. Mađarskoj , koju su pobedili, međutim sad je okrenut prema severu.

  Fontana Manduševac

Ispod fontane Manduševac nalazi se izvor koji je snabdevao Zagreb do kraja 19. veka vodom. To je inače u prošlosti bio glavni izvor veštica vodom. Uz izvor se veže legenda o nastanku imena grada. Drevna priča glasi: “Jednog sunčanog dana stari,drevni ban, umoran i žedan, na povratku iz bitke reče lepoj devojci Mandi da mu zgrabi vode sa izvora.” Tako je izvor dobio ime Manduševac, a grad ime Zagreb. 

  Kaptol

Katedrala Uznešenja Blažene Device Marije jedan je od simbola grada Zagreba. Zagrebačka biskupija je osnovana 1094. godine. Ubrzo posle toga započela je izgradnja katedrale. Odbrambene zidine s kulama oko zagrebačke katedrale nastale su za vreme opasnosti od Turaka. Sagrađene su od 1512. do 1521. godine. Ona predstavlja jednu od najbolje očuvanih renesansnih odbrambenih zidina Evrope.

  Dolac 

Pijaca Dolac čini jednu od posebnosti grada, to su prodavnice hrane na otvorenom. Odlukom grada kuće na Dolcu srušene su početkom 20. veka, kako bi se 1930. godine, otvorila savremena tržnica na tri etaže. Na njoj prodavci od ranog jutra prodaju sveže voće, povrće, meso i ribu. 

  Tkalčićeva ulica 

Tkalčićeva ulica je jedna od najpoznatijih ulica grada Zagreba,nekada je tu bio potok Medveščak, potok je delio Kaptol i Gradec. Istočna strana potoka pripadala je crkvenom Kaptolu, a zapadna Gradecu. Potok je pokretao mnoge mlinove, a u 18. veku se na nejmu gradi prva zagrebačka manufaktura sapuna,papira,likera. Zbog zagađenja se u 19.veku, pretvara u ulicu. Od tada ulica je jako živa, razne trgovinske razmene su se tu odvijale, a bila je i sedište javne kuće. Danas je to ulica puna lepih kafića, butika, restorana. 

Krvavi most 

Kratka ulica koja nosi naziv Krvavi most, jer je u prošlosti tu bio most koji je povezao Gradec i Kaptol. Međutim naziv je dobila u srednjem veku kada su se tu odigravali sukobi i borbe između dva naselja Gradeca i Kapitola. Most je srušen 1899. godine, ali je samo ime kao i istorija o mostu ostala. Kasnija istorija same ulice je mnogo lepša, otvorena je prva telefonska centrala i to jedanaest godina nakon što je Aleksandar Bel u Americi patentirao telefon.

  Kamenita vrata 

U Gornji grad se ulazi kroz Kamenita vrata, jedina sačuvana stara gradska vrata. U prolazu se nalazi Kapela Device Marije, kao i slika koja je čudom spašena posle razornog požara 1731. godine. Od tada su ova Kamenita vrata mesto hodočašća za sve vernike. Ona je inače i zaštitnica grada Zagreba. U samoj ulici nalazi se i najastarija apoteka u Zagrebu. 

Crkva Sv. Marka

Markov trg je i sedište Gornjeg grada i glavni trg nekadašnjeg Gradeca. U središtu trga nalazi se crkva Sv. Marka.

Donji Grad

Zrinjevac 

Trg je nazvan po Nikoli Šubiću Zrinskom, hrvatskom banu, koji je poginuo u junačkoj odbrani mađarskog Sigeta od Turaka. Zagreb je grad koji je poznat po zelenim trgovima, a ovaj trg je jedan od najpoznatijih.

  Trg maršala Tita

Hrvatsko narodno pozorište se nalazi na današnjem Trgu maršala Tita. Takođe se nalazi i zgrada Zagebačkog Univerziteta, koji je jedan od najstarijih u Evropi, osnovan je 1669. godine.

  Ilica 

Najpoznatija zagrebačka ulica je Ilica. Dugo je bila sa svojih 6km i najduža ulica u Zagrebu, danas je međutim tek četvrta , pošto su je pretekle nove ulice. Jedna je od retkih ulica koje nisu menjale naziv još od 15. veka.

 Ovo je samo mali deo bitnih znamenitosti koje treba posetiti u Zagrebu. Svakako ću se ponovo vratiti u ovaj grad, da ga bolje upoznam , a moram priznati i da su Zagrebčani veoma ljubazni.

Нема коментара:

Постави коментар