среда, 20. мај 2015.

Rim

Rim je glavni, a ujedno i najveći, grad Italije.

Kao neko ko često putuje, posebno u Italiju, za prvomajski praznik nije bilo pitanje gde ću ići ovog puta. Moji putevi su „vodili u Rim“ i zaljubila sam se u grad. 


Kada bih celokupan utisak o Rimu morala da svedem na samo jedan pojam/reč to bi bila renesansa. To je grad u kojem je sve izgrađeno sa ukusom, naslikano, isklesano, zasađeno kako bi se pokazala nadmoć, snaga i bogatstvo. Sve vreme dok sam slušala vodica i pomno posmatrala crkve i trgove razmišljala sam kako su dobro i sa stilom živeli tadašnji Rimljani. Slikovito rečeno, Rim je kao mozaik kod koga je svaki deo lep i poseduje na sebi nešto posebno. Nećete uspeti da prepešačite vise od 100 metara da ne naletite na nešto zanimljivo, bio to nek trg, neka skulptura, statua, antička zaostavština, ili neki grandiozni spomenik.

Koloseum

Najveći amfiteatar za koji mogu reci da je simbol Rima, 2007. godine uvršćen u sedam svetskih čuda. U njemu su se održavala takmičenja u raznim sportovima na suvom, ali i na vodi, odnosno igre, među kojima su najpoznatije bile borbe gladijatora i zveri.

 

Piazza Venezia

Jedan od upečatljivih trgova u Rimu. Naziv je dobila po mletačkoj palati – Palazzo Venezia. Izgleda kao ogromna torta od slaga, i sastoji se od spomenika Vittorio Emanuele-a II., kao i niskih reljefa koji predstavljaju najpoznatije italijanske gradove. Iznad oltara se nalazi se kip bogorodice, a u podnožju oltara nalazi se grob neznanom junaku.


Fontana di Trevi

Jedna od najčuvenijih fontana u Rimu je Fontana di Trevi! Ovde nemojte propustiti da zamislite želju i bacite novčić u nju. U periodu kada sam ja bila je pod restauracijom. Na mestu fontane su postavljene skele, plastične ograde konstrukcije, ni kapi vode, gde su radovi u toku. Ako je verovati sujeverju, jedno bacanje novčića donosi sreću u ljubavi, dva novac a treći put zagarantovana udaja. 

Ponte Sant’Angelo

Reku Tibar premošćuju mnogi mostovi, a jedan od najlepših jeste Ponte Sant'Angelo. Most je poznat po brojnim figurama na njemu. Osim brojnih anđela, tu su i dva poznata apostola i sveca – sveti Petar i sveti Pavle. Klement IX je u vreme svoje vladavine angažovao tada najpoznatijeg umetnika u Rimu – Berninija za uređenje ovog mosta.



Panteon

„Hram svih Bogova“ je sagrađen u doba vladavine Hadrijana. Nekoliko puta je restauriran pa je i dobro očuvan, danas se koristi kao hrišćanska (katolička) crkva. Slikanje unutra je dozvoljeno.


Vatikan

Ono što je na mene ostavilo najupečatljiviji utisak i pored svih lepota Rima, svakako je poseta Vatikanu, a pre svega Vatikanskom muzeju. Bili religiozni ili ne, bili ljubitelji umetnosti ili ne, Vatikan i njegov muzej su obavezna destinacija. Pred Vatikanskim Muzejima je uglavnom red od najmanje jednog kilometra. Moguće je da ga izbegnete, on-line kupovinom karata ili jednostavno uzeti vodica. Toplo preporučujem jer ćete na taj način uštedeti muku stajanja u redu, najmanje 45 minuta. Uloga katoličke crkve na dešavanja u istoriji sveta, moć i uticaj  na svet čine Vatikan kao sedište svega toga obaveznom destinacijom i nezaboravnim iskustvom.

Sikstinska kapela

Samo pogled na Mikelanđelovu verziju „Stvaranja“ dovoljan je razlog da strpljivo čekate u dugim redovima i u gužvi turista koji su došli da vide ovo remek delo. Mikelanđelo je sa nezadovoljstvom prihvatio nagodbu s Julijanom II da naslika freske u Sikstinskoj kapeli, koja je izgrađena kao privatna kapela za pape. Pored plafona, on je naslikao i „Posljednji sud“ na zid iza oltara, gde je dodao svoje lice ispod slike Hrista. Tadašnji Papa je bio zaprepašćen golotinjom i genitalijama koje su se videle pa je naredio da se iste sakriju platnom a kasnije restauracijom dodatno sakrivene. U kapeli je zabranjeno slikanje, u toj meri da izbacuju svakog ko izvadi fotoaparat.

Sto se tiče broja dana koliko je potrebno da se upozna kulturno-istorijski deo grada, po mojoj slobodnoj proceni dovoljno je od sedam do deset. Za one koji bi želeli da „osete“ grad u potpunosti mesec dana bi bilo optimalno.

Dakle, kada bih ponovno posetila Rim, a posetiću ga opet, odlučila bih se sigurno za period od najmanje mesec dana, kako bih istinski uživala i doživela grad na pravi način.

Нема коментара:

Постави коментар