петак, 5. јун 2015.

Украјинске традиције и обичаји

Традиције су у Украјини занимљиве и оригиналне, али су разноврсне и распрострањене! Украјински традиције живе и веома занимљиво наслеђе, формирано много векова. И тако, упркос нашем културном погледу ка Европи и релативно младој историји државе, можемо се побринути за духовни континуитет, и добро се упознати са неписаним правилима, украјинских обичаја и традиције.

Украјински обичаји и традиција

Један од главних украјинских празника је прослава Божића. У Божић – 6–ог јануара је Свиатвече. Главна јела у Светој Вечери су Кутиа – пиринач или пшеница, каша са медом, сувим грожђем и маком и узваром – компот од сушеног воћа. Укупно, по обичају, у Светој Вечери служи 12 посна јела. Али, 7. јануара и за сам Божић, припрема се велика породична гозба. Пошто је пост готов, на сто се служе разноврсна јела од меса.

Према обичају, на Божићно вече гомила деце иде са торбом за прикупљање дарова. Они бирају начелника – Бреза, латкового (који је прикупља сланину и кобасице), благајник, хлебоношу, Врачара (носио давн), плесачице, итд.

Традиције у Украјини су уско повезане са свакодневним животом и црквеним календаром. И то је сасвим природно. На крају крајева, много украјинских традиција и догађаја, као и многи људи, су повезане са пољопривредним календаром. Било је немогуће замислити пословање без напорног рада магијских ритуала и празника без маскира, забаве или ритуалних честитка и заобилазница. Гостопримство се преноси са генерације на генерацију преко ових свакодневних украјинских обичаја. 

Породица је веома важна за Украјинце. И наравно, прати појаву и постојање многих украјинских ритуала и обреда, украјинских обичаја и традиције. Слање кумова и Веридба, уговоре и прикривање (прелаз из девојаштва у брачни живот), девојачко вече или свадбени воз, и позив на свадбу марш са многим мираз – скоро свих ових обичаја се и данас придржавају. Узгред, наше девојке заиста, како кажу, толерантни ако не воле будућег мужа, они су, према украјинском традиције, свекрам ће направити бундеву. А млади, тако поштују родитељи да клањају три пута након хлеба понуде са сољу. Укратко, то је зато обред брака зовемо забавно: то је заиста забавно!

Украјински обичаји

Украјински обичаји у вези са рођењем детета, пуни су ритуала са амајлије. Па ипак – са знацима и сујеверје, које смо учинили. На пример, труднице не могу да се виде са болеснима ,да погледа змију, или да се шиша, шије или сече, да купи нешто нерођеном детету. Генерално, што мање људи знају о трудноћи то боље. Мушкарци, не могу видети новорођенче током првих 40 дана, а и не све жене. Изузетно је важно украјински обред крштења. Одрека од крштеног детета (од кумовства) и до данашњег дана већина сматра грехом. Традиционални Украјинско шишање – фризура унакрст – одржава се на годишњицу рођења. И, наравно, у овом обредни активности украјинском народу значи блиско укрстити са православним.

Традиције у Украјини, наравно, повезане су старим паганским веровањима. На пример фестивал Ивана Купала летње (у ноћи 7. јула), јер многи од Словена, некада је била повезана са Даном равнодневнице. Ви својим очима и сада можете видети како жене играју и пуштају венце у воду, и момци скачу преко ватре и траже цветања папрат. Још једна украјинска традиција – свети вода на Богојављење и веровање у својим изузетним лековитим својствима у ноћ пре. Ујутро смо чистимо наше собе на Велики четвртак (пре Ускрса). Обавезно да се фарба јаја и правимо традиционални колач. Празник Васкрсења, или Ускрс славимо у првој недељи после пролећне равнодневице и пуног месеца. Заједно са народом својим белешкама и буђење природе.

Породична вечера је на овај дан, украшена свечано, цвећем. Обичај бојење јаја – је обавезан атрибут празника. Такође, на Ускрс је обичај да једни друге поздрављају радосним узвиком Христос воскресе! – Ваистину воскресе! Овај поздрав изражава радост верника, сличан радости апостола, који је научио о Христовом васкрсењу. Недељу после Ускрса ми идемо на гробље да посетимо мртве. Спроводимо зиму и чекамо пролеће на Маслјаницу. Посвећујемо поље и украшавамо кућу са цвећем и травом на Тројице.

Украјински знаци и сујеверја

Мајица или хаљина обучена наопако сматра се да доноси свађу. Не додајте ништа преко прага, како се не бисте свађали: боље да станете на њега, или још боље – уђите у кућу .Ако желите будућег мужа са наранџастом косом– немој појести сву храну из тањира (мада је готово немогуће да то урадити – храна је баш укусна). Ако желите у новој кући богатства – пустите да прва уђе мачка. Па, ако је ваш циљ – усамљености, онда седите на углу стола, а онда, по украјинској традицији брак вам неће сијати. Ако желите да дате цвеће, увек дајте букет цвећа са непарним бројем, јер паран број је само за сахрану. Пре испита не треба прати косу, како не бисмо опрали све научено. И такође у обе ципеле носимо по новчић за срећу, ако не верујете кад ме сретнете показаћу вам.

Нема коментара:

Постави коментар