четвртак, 22. мај 2014.

Turistički potencijali za razvoj banjskog turizma Aranđelovca

Aranđelovac


    Položaj aranđelovačke opštine određen je koordinatama između 44 stepena i 12 minuta severne geografske širine i 20 stepeni i 25 minuta istočne geografske dužine (po Griniču).
    Aranđelovac leži u severoistočnom podnožju šumovite planine Bukulje, na nadmorskoj visini oko 250 metara i to izvorišnom delu reke Kubršnice. Opština se prostire na 375, 89 km2 i ima 48.000 stanovnika.
    Aranđelovac je udaljen od Beograda 74 km autoputem preko Mladenovca. Udaljenost od Kragujevca je 55 km, Mladenovca oko 22 km, Topole 14 km i Lazarevca oko 33 km.

   Aranđelovac se nalazi u centralnom delu Šumadije, okružen vencima Bukulje i Venčaca. Materijalni tragovi starih kultura potvrđuju da se na ovom prostoru život odvijao u kontinuitetu još od starijeg kamenog doba. Naselje Vrbica, iz kog će se kasnije razviti Aranđelovac, prvi put se pominje 1735. godine kao naseobina sa  50 kuća i 300 stanovnika . Uredbom knjaza Miloša o ušoravanju okolnih sela nastaje 1839. godine varošica podno brda Risovača koja se razvila levom obalom Kubršnice prema Mladenovcu, a kasnije prema izvorima mineralne vode u Bukoviku. Tako je Aranđelovac dobio formu tipičnog drumskog naselja, nastalog od dela sela Vrbice i dela sela Bukovika.

Bukovička banja


   Od ulaza u grad vodi dugačka glavna ulica, sve do centra grada, gde je na prostoru od 24 hektara prelepog paraka smeštena Bukovička banja. Trgovačko- zanatska zona danas je zaštićena kao stara čaršija kojom se nižu radnje, kafei, poslastićarnice, restorani... Ulica danas nosi ime osnivača grada, Knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno- istorijske celine: banjski park i muzej paleolita u pećini Risovača. Orašac, treća zaštićena zona, nalazi se na ulazu u grad.
    U delu grada koji čini banju, u miru zelenila i cvetnih aleja, smešteni su banjski objekti, hoteli, izvori mineralne vode i privatne kuće sa sobama za izdavanje.Park je danas jedan od najvećih evropskih muzeja  skulpture na otvorenom prostoru nastalih tokom 45, godina simpozijuma "Beli Venčac". Na otvorenoj sceni se tokom leta održavaju pozorišne predstave, folklor kao deo smotre "Mermer i zvuci".
     Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji i tome što je bila omiljena destinacija kneza Miloša i dinastije Obrenović, Bukovička banja je uključena u program "Kraljevskih banja Srbije". 
     Park je proglašen za spomenik prirode, a objekti Staro zdanje i Paviljon Knjaza Miloša svrastani su u značajno kulturno nasleđe i predloženi za status od izuzetnog značaja.
    Pronalazak izvora 1935. godine, uslovio je gradnju modernog toplog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom, hotela Šumadija i rekaptažu izvora Đulara i Talpara.
     Bukovička banja je lečilište i izletište.Četiri izvora u banji imaju temperaturu 13- 14 stepeni C, a jedan izvor ima temperaturu 25,7 stepeni C.
     Osim po temperaturi, voda se razlikuje i po količini ugljene kiseline i koncentracije mineralnih sastojaka. Banjska voda leči mnoge bolesti, a lečenje se obavlja kako pićem mineralne vode, tako i kupanjem u toploj vodi hipotermalnog izvora.
      Hladna mineralna voda spada po hemijskom sastavu u alkalne kiseljake, naše najbolje kisele vode, ukusne stone vode. Mineralna voda "Knjaz Miloš" stekla je brojna međunarodna priznanja i prodaje se širom zemlje i u inostranstvu.

                                                                 

Нема коментара:

Постави коментар