уторак, 10. јун 2014.

Turistički potencijali aerodroma "Ponikve"

Dobar dan poštovani čitaoci. :)
Niz novinskih članaka, kao i naslova u vestima u skorašnjem vremenskom periodu, skrenulo mi je pažnju na jedan bitan infrastrukturni resurs, skriven u zapadnom delu naše zemlje.

Podno planine Zlatibor, 12 km od Užica, nalazi se vojno - civilni aerodrom Ponikve. Sagrađen i otvoren od 1979. do 1983. godine, predstavljao je važan i strateški bitan vojni objekat tadašnje SFR Jugoslavije. Nije se koristio pre 1992. godine, a posle četiri godine aerodrom je postao civilni. JAT je uveo let Beograd-Užice-Tivat, ali je linija kasnije ukinuta zbog nerentabilnosti. Tokom NATO bombardovanja, aerodrom je teško oštećen. Trenutno se aerodrom obnavlja u cilju potpunog prilagođavanja civilnom vazduhoplovstvu, posebno turističkim letovima. Imajući u vidu da se aerodrom nalazi u blizini velikih turističkih centara Zlatibora, Zlatara, Tare i Mokre Gore, može se smatrati da predstavlja veoma važno čvorište u domaćem i međunarodnom turističkom avio saobraćaju.
Razvoj seoskog turizma na aerodromu :)
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" obavezao se da će uložiti 3,5 miliona dinara u potpunu obnovu piste aerodroma Ponikve. Takođe se obavezao da će u najkraćem roku pružiti novčanu i stratešku podršku u nameri da se obezbede uslovi za civilno vazduhoplovstvo do Užica. Uprava beogradskog aerodroma ima i namere da ovaj aerodrom učini kargo aerodromom za područje zapadne Srbije. U prilog ovome ide i dužina piste od 3.200 m, što omogućuje prihvat i sletanje većih aviona.
Vlada Srbije je novčani pomagač u obnovi aerodroma sa 2,5 miliona evra, ali je to mnogo manje od potrebnih 19 miliona evra za potpunu obnovu. U obnovu je uključena i lokalna uprava grada Užica. Zanimljivo da je u obnovu deminiranje uključena i ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja je rukovodila agresijom NATO-a na SR Jugoslaviju 15 godina ranije u kojoj je i sam aerodrom oštećen. Sada je aerodrom otvoren za niskobudžetne letove. Aerodrom je svečano otvoren 5. oktobra 2013. godine velikim aeromitingom. Gledaoci su bili u mogućnosti da gledaju skokove iz aviona, paradiranje i akrobacije aviona i helikoptera Vazduhoplovstva vojske Srbije itd. Na aerodromu se, takođe, održavaju i auto-moto trke, kao i na mnogim aerodromima sličnog kapaciteta i namene širom Srbije (npr. Batajnica). Uz to, služi i za sletanje privatnih i nekomercijalnih aviona.
Aerodrom učestvuje u projektu "RAIRDev". To je engleska skraćenica, koja u prevodu znači "Oblasna povezanost aerodronma u cilju oblasnog razvoja" i predstavlja udruženje za saradnju između regionalnih aerodroma. U projektu pored aerodroma Ponikve učestvuje i 7 aerodroma iz Grčke, Mađarske, Slovačke, Poljske, Italije, Ukrajine i Nemačke. Cilj ovog udruženja je ojačavanje što bolje povezanog i ekološki održivog mesnog razvoja, koji počiva na prilagodljivosti avio saobraćaja. Samim tim jača se i turistički potencijal aerodroma Ponikve, imajući u vidu na bolju povezanost aerodroma sa ostalim evropskim zemljama i same turističke centre zapadne Srbije, koje iz godine u godinu privlače sve veći broj domaćih i, naročito, stranih turista (Zlatibor, Tara...).
Koliko će ih biti kada aerodrom bude služio u ove svrhe, ostaje nam samo da predpostavljamo. Sve što je potrebno je dobar plasman pomenutih turističkih "proizvoda" na evropskom tržištu i uspostavljanje redovnih ili čarter linija. O poboljšanju putne infrastrukture i infrastrukture samog aerodroma da ne govorimo. 

2 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Seoski turizam je mozda i najjaci potencijal srpskog turizma.
    https://www.airbnb.com/rooms/1974387

    ОдговориИзбриши