Nekada
su, uz vino, objavljivani ratovi i sklapana primirja, a danas se sa njim
proslavljaju lepi trenuci i obeležavaju uspesi. (Cicović, 2009.)
Poreklom
iz Persije, početak razvoja vinogradarstva u Srbiji vezuje se za rimskog cara
Proba (232. godina) koji je prepoznao potencijal razvoja uzgoja grožđa na našim
prostorima i naredio je da se zasadi vinova loza na Fruškoj gori. Tu tradiciju su nastavili i mnogi srpski vladari, kao
i Car Dušan.
Bilo
belo, ružičasto ili crveno, suvo, polusuvo, poluslatko ili slatko, vino je piće
koje povezuje različite oblasti. Pa tako i turizam i gastronomiju.
Termin
vinski turizam podrazumeva
turističko putovanje koje uključuje posetu vinogradima, vinarijama, vinskim
festivalima i izložbama vina, pri čemu degustacija ili sam doživljaj vinogradarske
regije predstavljaju primarnu motivaciju za putovanje.
Enologija je nauka koja se
bavi istraživanjem i proizvodnjom vina, pa s tim se vinski turizam naziva i
enološki. Mnogi autori tvrde da vino ne predstavlja samo socijalni i edukativni
aspekt vina, već i zdravstveni. Smatranje lekovitog dejstva vina potiče još iz
doba Hipokrata, a danas mnogi doktori preporučuju dve do tri čaše vina
nedeljno.
Vinski
turizam u Srbiji se sve više razvija, a broj vinarija je u poslednjih par
godina znatno povećan. Odlična klima, pogodno zemljište, prisustvo vetrova i
broj sunčanih dana predstavljaju karakteristike Vojvodine i velike potencijale
za uzgoj grožđa.
U Starom Slankamenu (opština Inđija) u
neposrednoj blizini Dunava - sa jedne i ostataka starog rimskog utvrđenja - sa
druge strane, nalazi se jedna mlada vinarija koja upravo nosi stari latinski
naziv Slankamena - Acumincum. Osnovana
pre par godina, vinarija se nalazi pri obali Dunava, ali njenu prednost ne predstavlja
samo lokacija, već i riznica tajni. Vlasnici
vinarije – porodica Spasić, pri kupovini stare oronule kuće, zaštićenog
spomenika kulture, nisu ni pretpostavili šta će u njoj pronaći. Naime, u podrumu
jedne od najstarijih kuća Slankamena (oko 250 godina), nalaze se ostaci turiskih kupatila (hamama). I danas se
na nekoliko metara od vinarije, nalazi izvor slane vode, toplote oko 18°C -
jedini izvor takve vrste u Vojvodini. Sem hamama iz 16. veka pri rekonstrukciji
kuće pronađen je još jedan trag Turaka - hipokaust,
odnosno sistem za zagrevanje. Dokaz da su Turci provodili vreme na ovom
prostoru potvrđuje i činjenica da se 1691. godine odigrala bitka poznatija kao
bitka kod Slankamena.
Jedinstvenost vinarije Acumincum nisu samo kvalitetna
vina, ambijent, prirodni i kulturni atraktori, već i berba grožđa koja svake
godine predstavlja veliki događaj za sve prijatelje i dobrodošle posetioce. Druženje,
igra i pesma, kao i velika i bogata trpeza predstavljaju dan koji treba
doživeti.
U Slankamenu se nalazi i vinarija Šapat. Ona u svojoj ponudi ubraja restoran gde se služe njihova domaća vina i održavaju razne proslave, ali i boutique hotel gde gosti mogu da prevedu nekoliko dana, degustiraju vina i da posete prirodne i kulturno-istorijske atraktivnosti kojih na ovom prostoru ima mnogo. Jedne od njih su: šesnaest pravoslavnih manastira Fruške gore, zatim ostaci starog rimskog Acumincuma, spomenik Slankamenačkoj bici i mnogi drugi.
U Novom i Starom Slankamenu nalazi se i vinarija Barik, otvorena prošle godine, zatim vinarija Batala, podrum Gvozdanović, podrum Manufaktura, podrum Tomić, Hadžimanov i Trebješanin.
U Slankamenu se nalazi i vinarija Šapat. Ona u svojoj ponudi ubraja restoran gde se služe njihova domaća vina i održavaju razne proslave, ali i boutique hotel gde gosti mogu da prevedu nekoliko dana, degustiraju vina i da posete prirodne i kulturno-istorijske atraktivnosti kojih na ovom prostoru ima mnogo. Jedne od njih su: šesnaest pravoslavnih manastira Fruške gore, zatim ostaci starog rimskog Acumincuma, spomenik Slankamenačkoj bici i mnogi drugi.
U Novom i Starom Slankamenu nalazi se i vinarija Barik, otvorena prošle godine, zatim vinarija Batala, podrum Gvozdanović, podrum Manufaktura, podrum Tomić, Hadžimanov i Trebješanin.
U razvoju svih vinarija u Slankamenu
uključeno je i udruženje „Slankamenka“, osnovano kao neprofitno udruženje radi
razvoja vinskog turizma u Slankamenu. Sem toga oni se bave i marketingom domaćih
vina, kulturom vinogradarstva, obrazovanjem mladih, organizacijom izložbi,
sajmova i sličnih skupova vinogradara i mnogim drugim aktivnostima.
Ljubitelji vina svakako imaju više razloga da posete ovaj deo Srbije, a sem uživanja u kvalitetnim vinima, njihovom doživljaju doprinose i prizor, tradicionalna arhitektura, lokalni specijaliteti i druge senzacije vredne obilaska Slankamena.
Нема коментара:
Постави коментар