среда, 26. март 2014.

Vinski turizam Slankamena

Nekada su, uz vino, objavljivani ratovi i sklapana primirja, a danas se sa njim proslavljaju lepi trenuci i obeležavaju uspesi. (Cicović, 2009.)

Poreklom iz Persije, početak razvoja vinogradarstva u Srbiji vezuje se za rimskog cara Proba (232. godina) koji je prepoznao potencijal razvoja uzgoja grožđa na našim prostorima i naredio je da se zasadi vinova loza na Fruškoj gori. Tu tradiciju su nastavili i mnogi srpski vladari, kao i Car Dušan.

Bilo belo, ružičasto ili crveno, suvo, polusuvo, poluslatko ili slatko, vino je piće koje povezuje različite oblasti. Pa tako i turizam i gastronomiju.

Termin vinski turizam podrazumeva turističko putovanje koje uključuje posetu vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima i izložbama vina, pri čemu degustacija ili sam doživljaj vinogradarske regije predstavljaju primarnu motivaciju za putovanje.

Enologija je nauka koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom vina, pa s tim se vinski turizam naziva i enološki. Mnogi autori tvrde da vino ne predstavlja samo socijalni i edukativni aspekt vina, već i zdravstveni. Smatranje lekovitog dejstva vina potiče još iz doba Hipokrata, a danas mnogi doktori preporučuju dve do tri čaše vina nedeljno.

Vinski turizam u Srbiji se sve više razvija, a broj vinarija je u poslednjih par godina znatno povećan. Odlična klima, pogodno zemljište, prisustvo vetrova i broj sunčanih dana predstavljaju karakteristike Vojvodine i velike potencijale za uzgoj grožđa.

U Starom Slankamenu (opština Inđija) u neposrednoj blizini Dunava - sa jedne i ostataka starog rimskog utvrđenja - sa druge strane, nalazi se jedna mlada vinarija koja upravo nosi stari latinski naziv Slankamena - Acumincum. Osnovana pre par godina, vinarija se nalazi pri obali Dunava, ali njenu prednost ne predstavlja samo lokacija, već i riznica tajni. Vlasnici vinarije – porodica Spasić, pri kupovini stare oronule kuće, zaštićenog spomenika kulture, nisu ni pretpostavili šta će u njoj pronaći. Naime, u podrumu jedne od najstarijih kuća Slankamena (oko 250 godina), nalaze se ostaci turiskih kupatila (hamama). I danas se na nekoliko metara od vinarije, nalazi izvor slane vode, toplote oko 18°C - jedini izvor takve vrste u Vojvodini. Sem hamama iz 16. veka pri rekonstrukciji kuće pronađen je još jedan trag Turaka - hipokaust, odnosno sistem za zagrevanje. Dokaz da su Turci provodili vreme na ovom prostoru potvrđuje i činjenica da se 1691. godine odigrala bitka poznatija kao bitka kod Slankamena.


Za projekat rekonstrukcije i današnji izgled vinarije zaslužan je poznati beogradski arhitekta Vladimir Lojanica - pobednik konkursa za idejno rešenje rekonstrukcije i dogradnje Narodnog muzeja i autor projekta zgrade hotela Holiday Inn i Expo centra u Beogradu. Veoma dobro sačuvani ostaci iz turskog doba, zaštićeni su posebnim ojačanim staklom i osvetljeni reflektorima. S tim, sem degustacije crvenih vina savršenog ukusa i mirisa - fragmenta, frankovke i širaza, itinerer obilaska vinarije Spasić obogaćuje i mitska i mistična priča. Iako nije sasvim gotova, već je imala svoje prve posetioce.


Jedinstvenost vinarije Acumincum nisu samo kvalitetna vina, ambijent, prirodni i kulturni atraktori, već i berba grožđa koja svake godine predstavlja veliki događaj za sve prijatelje i dobrodošle posetioce. Druženje, igra i pesma, kao i velika i bogata trpeza predstavljaju dan koji treba doživeti.

U Slankamenu se nalazi i vinarija Šapat. Ona u svojoj ponudi ubraja restoran gde se služe njihova domaća vina i održavaju razne proslave, ali i boutique hotel gde gosti mogu da prevedu nekoliko dana, degustiraju vina i da posete prirodne i kulturno-istorijske atraktivnosti kojih na ovom prostoru ima mnogo. Jedne od njih su: šesnaest pravoslavnih manastira Fruške gore, zatim ostaci starog rimskog Acumincuma, spomenik Slankamenačkoj bici i mnogi drugi. 

U Novom i Starom Slankamenu nalazi se i vinarija Barik, otvorena prošle godine, zatim vinarija Batala, podrum Gvozdanović, podrum Manufaktura, podrum Tomić, Hadžimanov i Trebješanin.

U razvoju svih vinarija u Slankamenu uključeno je i udruženje „Slankamenka“, osnovano kao neprofitno udruženje radi razvoja vinskog turizma u Slankamenu. Sem toga oni se bave i marketingom domaćih vina, kulturom vinogradarstva, obrazovanjem mladih, organizacijom izložbi, sajmova i sličnih skupova vinogradara i mnogim drugim aktivnostima. 

Ljubitelji vina svakako imaju više razloga da posete ovaj deo Srbije, a sem uživanja u kvalitetnim vinima, njihovom doživljaju doprinose i prizor, tradicionalna arhitektura, lokalni specijaliteti i druge senzacije vredne obilaska Slankamena.


Нема коментара:

Постави коментар